آشنایی با رژیم غذایی مردم ترکیه

رژيم غذايي پرچرب و شيرين کشور ترکيه، يکي از اشتهاآورترين برنامه‌هاي غذايي در سرتاسر جهان است. مردم اين کشور به‌واسطه‌ي علاقه‌ي بسياري که به غذاخوردن دارند، در بين ملت‌هاي ديگر کاملا شناخته شده هستند و هر منطقه‌اي از اين کشور سبک غذايي خاص خودش را دارد. تور ترکيه
turkey1 مردم ترکيه‌ به دليل رژيم غذايي خود، مورد تحسين و ستايش جهانيان قرار گرفته‌اند. آن‌ها اين برتري را مديون طعم و عطر بي‌نظير غذاها، تاريخچه‌ي غني غذايي، تنوع و گوناگوني مواد تشکيل دهنده‌ي آن و رژيم غذايي متفاوت در هرمنطقه‌ي جغرافيايي، مي‌دانند. به نظر مي‌رسد عوامل مهمي چون تنوع محصولات کشاورزي ‌بومي، فعل و انفعالات بيشمار فرهنگي و تاريخي، آشپزخانه‌هاي به جا مانده از دوران سلجوقيان و امپراطوري عثماني و همچنين شرايط آب و هوايي و جغرافيايي، تاثيري شگرف بر سبک پخت و پز و رژيم روزانه‌ي آن‌ها گذاشته است. turkey2 در هنر آشپزي مردم ترکيه، پيشينه‌اي عميق و طولاني وجود دارد که مي‌توان از آن به عنوان مهم‌ترين دليل تغيير رژيم آشپژي آن‌ها نام برد. شهرهايي از قبيل استانبول، بورسا و منطقه ازمير فرهنگ غذايي و روش آشپزي خود را از امپراطوري عثماني به ارث برده‌اند. رژيم غذايي ساکنان نواحي درياي مرمر، درياي اژه و مديترانه سرشار از سبزيجات، گياهان تازه و ماهي بوده و استفاده از روغن زيتون در غذاها جايگاه بسيار مهمي دارد. مردم حاشيه‌ي درياي سياه، استفاده از ماهي، مخصوصا ماهي کولي (‌همسي) را به طور گسترده‌اي در رژيم غذايي روزانه‌ي خود قرار داده‌اند. زيستگاه ماهي کولي، آب‌هاي درياه سياه است و اين غذا برگرفته از فرهنگ غذايي مردم بالکان و مردم اسلاوي بوده و همراه با ذرت سرو مي‌شود. turkey3 رژيم غذايي نواحي جنوب شرقي از جمله اروفا، گازيانتپ و آدانا به خاطر انواع کباب و دسرهاي خميري مانند باقلوا، کادايف و کوفته شهرت دارد. در آنتاليا غذاهاي مخصوصي همچون کسيک، مانتي و گوزلمه از شهرت خاصي برخوردار است. به دليل حضور فرهنگ‌هاي گوناگون از کشورهاي مختلف در استانبول، تقريبا در تمام نقاط اين کلان‌شهر مي‌توان انواع غذاهاي بومي و غيربومي را امتحان کرد. به ويژه محله‌هاي بي اوقلو، سلطان احمد و کادي‌کوي را مناطق غذاهاي بهشتي مي‌نامند. turkey5 کباب‌هاي ترکيه يک غذاي کامل است و با روش‌هاي متنوعي پخته مي‌شوند. برخي از اين کباب‌هاي خوشمزه عبارتند از کباب دنر (دنر کباب)، آدانا کباب، بورسا کباب، علي نازيک و اسکندر کباب. روش‌هاي پخت انواع کباب در کشور ترکيه با توجه به مواد اصلي تشکيل دهنده‌ي آن و همچنين نوع پخت، بسيار متفاوت و گوناگون است. turkey6 مردم ترکيه اين غذاي لذيذ را معمولا با برنج سفيد، برنج بلغاري و سبزيجات ميل مي‌کنند. خاستگاه کباب دنر متعلق به آسياي مرکزي است، جايي که مردم آن سرزمين به آن لول کباب مي‌گفتند. همچنين از اين کباب، در سفرنامه‌ي به جامانده از قرن ?? نيز مطالبي نوشته شده است. turkey7 توپ‌هاي گوشتي، يکي ديگر از غذاهاي معروف مردم ترکيه‌ است که طرفداران بسياري در سراسر اين کشور دارد. مردم بومي ترکيه‌ به اين غذاي کاملا مغذي که از قرن ?? وارد رژيم غذايي کشورشان شده است، کوفته نيز مي‌گويند. جالب است بدانيد اين کلمه از فرهنگ لغات فارسي گرفته شده است. انواع مختلفي از توپ‌هاي گوشتي وجود دارد که روش پخت آن با توجه به مناطق مختلف جغرافيايي و آب و هوايي، متفاوت است. بايد بدانيد که بيش از ??? نوع از توپ‌هاي گوشتي يا کوفته در کشور ترکيه پخته مي‌شود. turkey8 مواد اصلي تشکيل دهنده‌ي سوپ‌ و اکثر غذاهاي آبکي کشور ترکيه، عموما از گوشت، سبزيجات و گياهان خوراکي تشکيل مي‌شود. به عنوان نمونه تاس‌کباب که يکي از مشهورترين و در عين حال پرطرفدارترين غذاها در رژيم اين کشور است، با استفاده از گوشت، سيب زميني، پياز، گوجه، انواع ادويه‌ها و کمي هم روغن زيتون تهيه شده و همراه با نان محلي سرو مي‌شود. turkey9 بنابراين دقت در حفظ و استفاده‌ي بهينه از نان، که يکي از اقلام پرمصرف در سبد خانوار مردم ترکيه است، اهميت ويژه‌اي دارد. کباب‌هاي ترکي، دنر کباب و کباب بادنجان، از شناخته‌ترين غذاهاي ترکي در سطح جهان هستند. turkey10 صبحانه يکي از مهم‌ترين وعده‌هاي غذايي مردم ترکيه است. در مناطق مختلف اين کشور، به دليل وجود رژيم‌هاي غذايي متفاوت، صبحانه‌اي مخصوص ذائقه‌ي مردم همان منطقه سرو مي‌شود. اما ترکيبات اصلي اين وعده‌ي مهم غذايي همچون چاي، شير، خامه، گوجه، خيار( استفاده از گوجه، خيار و سبزيجات ترجيحا در فصل تابستان صورت مي‌گيرد)، فلفل سبز، تخم مرغ نيمرو يا آب‌پز، زيتون، عسل، مربا و کره در همه جا تقريبا يکسان و شبيه به هم است. تنها تفاوت‌هايي در نوع نان مصرفي، مثل نان تهيه شده از انواع غلاتي مانند گندم و ذرت، شيريني کنجدي ترکي، پنيرهاي محلي (البته بيشتر مردم از پنير فتا استفاده مي‌کنند) و چاشني‌هايي که همراه غذاي اصلي استفاده مي‌شود وجود دارد. البته اکثر مردم ترکيه از نان تهيه شده توسط گندم سفيد استفاده مي‌کنند. turkey-11 نوشيدن يک فنجان چاي تازه دم براي صبحانه، نه تنها در ايران، بلکه در کشور ترکيه هم بسيار مهم و ضروري است. مردم ترکيه که با صادرکردن قهوه‌ي ترک به ديگر کشورها، خود را يکي از مدعيان توليد قهوه مي‌دانند، صبحانه‌ي خود را با نوشيدن چايي خوش عطر شروع مي‌کنند. آن‌ها معمولا هنگام صبحانه و در پايان يک روزکاري، از چاي به عنوان يک نوشيدني آرام‌بخش، استفاده مي‌کنند. البته اگر شما توسط يکي از دوستان ترکيه‌اي خود به قهوه خانه دعوت شديد، مطمئن باشيد که بلافاصله براي شما، چاي سفارش خواهند داد. turkey12 البته مطمئن باشيد که پس از اتمام اين وعده‌ي مهم غذايي، نوشيدن قهوه‌ي ترک، از اهميت ويژه‌اي برخوردار است. به همان اندازه که خوردن صبحانه بسيار مهم است، مکان‌هاي بسياري هم براي سرو آن در سرتاسر شهرهاي کشور ترکيه وجود دارد. اگر در خيابان‌ها يا محله‌هاي اين کشور، قدم بگذاريد، خواهيد ديد که اغذيه فروشي‌هاي بسياري براي مشتريان خود، صبحانه سرو مي‌کنند. turkey13 يکي از پرطرفدارترين خوراکي‌هايي که سر ميز صبحانه‌ي مردم ترکيه ديده مي‌شود، غذايي به نام بورک است. اين غذا از کالباس، اسفناج، پياز سرخ شده، سبزيجات، قارچ، پنير پيتزا، خمير يوفکا و روغن تهيه مي‌شود. پس از مخلوط کردن مواد با يکديگر و قرار دادن ميان خمير يوفکا، آن را به صورت رول پيچيده و درون روغن سرخ مي‌کنند. يکشنبه براي مردم ترکيه يکي از ويژه‌ترين روزها است. تمام اعضاي خانواده طبق سنتي که وارد فرهنگ اين کشور شده است، در کنار ميز صبحانه کنار هم جمع مي‌شوند و زمان بيشتري را براي بودن با هم صرف مي‌کنند تا از صبحانه‌ي مخصوص يک روز تعطيل لذت ببرند. turkey14 لاح معجون، يک نان نازک و پهن است که آن را با لايه‌اي از گوشت قيمه شده مي‌پوشانند و معمولا با نوشيدني به نام آيران (در واقع همان دوغ ما ايراني‌ها است و در فصل تابستان به عنوان نوشيدني‌ مناسب، در رژيم غذايي مردم ترکيه قرار گرفته است) سرو مي‌شود. turkey15 در رژيم غذايي مردم ترکيه بيش از ??? نوع سوپ، وجود دارد و يکي از مواد اصلي تشکيل دهنده‌ي آن‌ها، ماست است. غذاهاي دريايي و دل و روده‌ي حيواناتي که از گوشت آن‌ها تغذيه مي‌کنند، در اغلب سوپ‌هاي ترکي استفاده مي‌شود. اشکمبل چورباسي (نوع ديگري از سوپ)، براي رفع گيجي و ايجاد تمرکز، بهترين گزينه از ديد مردم ترکيه است. turkey16 سوپ ماست ترش و شيرين را هم مي‌توان به عنوان پرطرفدارترين سوپ ترکي در سطح جهان نام برد. در اين سوپ که ماست به عنوان ماده‌ي اصلي تشکيل دهنده مورد استفاده قرار مي‌گيرد، تلفيق دو طعم متفاوت شيرين و شور، در نوع خود جالب و خارق‌العاده خواهد بود. turkey17 يکي ديگر از غذاهايي که در رژيم غذايي مردم ترکيه جايگاه خاصي دارد، سوپ برنج و حبوبات است. مردم ترکيه‌ اين سوپ را در کنار غذاي اصلي قرار داده و به عنوان پيش غذا سرو مي‌کنند. دليل علاقه‌ي مردم ترکيه به خوردن اين سوپ، وجود کربن و پروتئيني است که آن را به غذايي کاملا مغذي تبديل کرده است. رستوران‌ها نيز از اين سوپ به عنوان پيش غذاي اصلي استفاده مي‌کنند. turkey18 ساکنان حاشيه‌ي درياي اژه (دريايي که دورتادور درياي مديترانه قرار دارد و در بين شبه جزيره‌ي يونان و آناتولي جاي گرفته است. اين دريا از راه تنگه‌هاي داردانل و بسفر به درياي مرمر و درياي سياه متصل مي‌شود)، اولين مردمي بودند که در رژيم غذايي خود، روغن زيتون را به عنوان ماده‌ي اصلي غذاهاي سرد، به‌کار بردند. مردم ترکيه نيز در بسياري از انواع غذاهاي خود، به‌ويژه دلمه، باربونيا پيلکي(نوعي سالاد تشکيل شده از لوبياي قرمز و روغن زيتون)، دنيز بروکلي (سالاد فصلي رازيانه) از روغن زيتون به عنوان ماده‌ي اصلي استفاده مي‌کنند. البته برخي از اين غذاها براي تمام ذائقه‌ها‌ مناسب نخواهد بود. turkey27 همان‌طور که پيشتر اشاره کرديم، مردم ترکيه عاشق غذاخوردن و خوش‌طعم کردن غذاهاي خود هستند. بيشتر وعده‌هاي غذايي‌، در يک خانه‌ي ترکيي شبيه يک ميهماني خواهد بود. اگر شما توسط يکي از دوستان ترکيه‌اي خود، به وعده‌ي صبحانه، ناهار يا شام دعوت شويد، با تنوعي از غذاهاي لذيذ و اشتهاآور و مهمان نوازي صميمانه‌ي دوست خود شگفت زده خواهيد شد. دعوت کردن مهمان‌‌ها براي يک وعده غذايي، بخشي از فرهنگ و آداب سنتي در بين خانواده‌هاي ترکيه است.