چَک چَک یا چکچکو یکی از زیارتگاههای مهم زرتشتیان در یزد
چَک چَک” يا “چکچکو” يکي از زيارتگاههاي مهم زرتشتيان واقع در کوههاي اطراف شهرستان اردکان است که هر ساله ايرانگردان و جهانگردان بيشماري را راهي اين مکان تاريخي ميکند.
به گزارش ايسنا، منطقه يزد، جاذبههاي گردشگري استان يزد به بافت تاريخي و اماکن مقدس مذهبي اسلام خلاصه نميشود به نحوي که وجود زيارتگاهها و آتشکدههاي زرتشتيان در اقصي نقاط استان، حاکي از همزيستي مسالمتآميز اديان مختلف در استان دارالعباده يزد است.
محسن ميرجاني، رييس اداره ميراث فرهنگي اردکان در مورد پيشينه تاريخي اين قبيل زيارتگاهها در يزد در گفتوگو با خبرنگار ايسناي منطقه يزد، خاطرنشان کرد: براساس منابع تاريخي بعد از سه مورد شکست قادسيه، نهاوند و جلولا، دولت ساساني به يک باره به سمت فروپاشي پيش ميرود و يزدگرد سوم يا به روايتي يزگرد چهارم، هر روز در حال عقبنشيني و دست يافتن به مناطق امنتر براي تجهيز و ساماندهي سپاه يا حفظ جان خود و خانوادهاش بوده است و البته در اين ميان، نوادگان و وابستگان به دربار نيز همراه با موکب شاهي در اين روند همراه بودند.
وي ادامه داد: يکي از مناطقي که به گفته منابع تاريخي به عنوان نقطهاي امن و دور از دسترس تازيان مورد توجه اين شاهزادگان و نوادگان ساساني قرار ميگيرد، يزد بوده است. اين استان به واسطه واقع شدن در مرکز ايران و خشکي و سختي آب و هوا و مردمان مسالمت جويش، خيلي زود به عنوان يکي از مواضع مهاجرت و پناه گرفتن زرتشتيان، مطرح شده و امروزه اکثر زيارتگاههاي زرتشتيان در استان واقع شده است.
ميرجاني در اين باره به مناطق بکري مانند پير سبز چک چک يا پير هريشت که از سه طرف در محاصره و ديدهباني کوه قرار دارد، اشاره و اضافه کرد: موضوع ديگر در اين رابطه، باورهاي موجود درباره افرادي است که اين مکانها بدانها منتسب است و واقعيت اين است که تنها مطلب و مقاله جدي در اين خصوص يعني رمزگشايي از اين نوادگان و شاهزادگان ساساني توسط “مري بويس” و در مطالعات ايشان در زيارتگاه پارس بانوي زرجوع انجام شده است. در باور عاميانه، زرتشتيان معتقدند که “نيکبانو” خواهر “شهربانو” همسر امام زين العابدين(ع) است و از همين رو پيوندهايي نيز ميان مذهب تشيع و دين زرتشتي در طول تاريخ شکل گرفته است.
رييس اداره ميراث فرهنگي اردکان بيان ميکند: با اين همه همانطور که اشاره شد به واسطه فقدان مطالعات روشمند و نبود مستندات کافي مانند فضاهاي استودان يا استخواندان و يا دخمههايي که حاکي از تدفين و به خاکسپاري اجساد اين افراد است، نميتوان به صورت قاطع در خصوص صحت افراد مورد اشاره براي اين زيارتگاهها نظر داد.
وي خاطرنشان کرد: موضوع ديگر اينکه ايجاد ابنيه و ساخت و ساز در زيارتگاههاي زرتشتي دست کم در اردکان از دوره قاجاريه و دوران ناصر الدين شاه توسط پارسيان هند که زرتشتيان ايراني مقيم شبه قاره بودهاند و با هزينه شخصي آنها انجام شده است و اين فاصلهي تقريباً زياد زماني بين باورهاي اواخر ساساني تا اواسط دوران قاجاريه خودبخود يک فضاي مبهم و سوال انگيز را براي اين مجموعهها ايجاد ميکند.
ميرجاني تاکيد کرد: البته در زيارتگاه پير سبز چک چک و در آفاق معبد آن، شواهدي از ايجاد مهرابه و هدايت جريانهاي آبي براي تقديس الهه آناهيتا در دسترس است که ميتواند به دورانهاي قديميتري نسبت به سلسله قاجاريه بازگردد. در مجموع زيارتگاههاي زرتشتي در اردکان و استان يزد يکي از شواهد تاريخي مهم و دورانساز در خصوص سير اضمحلال و نابودي ساسانيان و غلبه اعراب مسلمان بر ايران بوده است.
وي تصريح کرد: البته با همه اشاراتي که به اين موضوع شد، به هيچ روي نميتوان تصويري منطقي و متقن از اين ابنيه به دست داد. در صورتيکه بررسيهاي ميداني و پژوهشهاي باستانشناسي به صورت روشمند و علمي در پيرامون و مناطق هم پيوند اين زيارتگاهها صورت گيرد ميتوان با کشف و استخراج دادههاي مطالعاتي احتمالي به پيش فرضهاي مستندوار و قابل استناد دست يافت.
ميرجاني معتقد است که استان يزد به واسطه روحيه تساهل و تسامح و زندگي مسالمت امروزي که کليه مذاهب و اديان موجود در اين منطقه داشتهاند از دير باز يکي از مناطق مورد توجه گروهها و اقشار تحت فشار حاکميتهاي گذشته بوده است.